Нискоемисионната зона (НЕЗ) за автомобили в София ще влезе в сила на

...
Нискоемисионната зона (НЕЗ) за автомобили в София ще влезе в сила на
Коментари Харесай

Забраната за влизане в центъра на София на най-замърсяващите автомобили влиза в сила от 1 декември

Нискоемисионната зона (НЕЗ) за коли в София ще влезе в действие на 1 декември 2023 година и ще е годна до 29 февруари 2024 г. Зоната се вкарва в т.нар. малък кръг, който обгръща бул. “Васил Левски ”, бул. “Патриарх Евтимий ”, бул. “Ген. Скобелев ”, ул. “Опълченска ” и бул. “Сливница ”, оповестиха от пресцентъра на Столична община.

НЕЗ беше приета от предишния общински съвет в края на предходната 2022 година в осъществяване на решение на Софийския градски съд. Тогава съдът постанови, че Столичната община би трябвало да предприеме ограничения за въвеждането на нискоемисионни зони като част от ограниченията за възстановяване на качеството на въздуха особено през зимните месеци.

“Зоната би трябвало да бъде въведена в този момент, тъй като такова е решението на съда и на предходния общински съвет. Новият екип на общината няма по какъв начин да не се съобрази с това. ”, сподели кметът на София Васил Терзиев. “Ние обаче ще проучваме деликатно резултата от въвеждането на нискоемисионната зона и след подробен разбор ще предложим на Столичния общински съвет по какъв начин да продължим в бъдеще и какви да са идващите стъпки за 2024 година ”, добави той.

Кметът на София разясни, че за жалост предходният екип на общината не е провел дейна и ясна разяснителна акция, което може да докара до комплициране измежду хората, които ще употребяват старите си коли в идеалния център на столицата. Ето за какво при първи нарушавания хората ще бъдат предупреждавани и няма да бъдат глобени. 

Достъпът в НЕЗ на града ще бъде стеснен за всички коли от I екогрупа. Това са бензиновите с датата на първа регистрация преди 1 януари 1996 година, и дизеловите с регистрация преди 1 януари 2002 година

Ограничението не важи за коли на жители с адресна регистрация в дребния кръг и за хората с увреждания. Това ще се отбелязва със стикер за паркиране, публикуван от Центъра за градска подвижност (ЦГМ). При съществуване на към този момент публикуван стикер за паркиране (по местоживеене) в границите на зоната за платено паркиране в града, няма да има потребност да се подава заявление. В този случай данните на жителите и колите им ще бъдат автоматизирано регистрирани в контролиращата система. Хората без стикери и живеещи в границите на нискоемисионна зона ще би трябвало да подават заявки до ЦГМ, с цел да бъдат изключени от рестриктивните мерки. Същото се отнася и за хората с увреждания, като те ще могат да записват до 2 автомобила, с които да минават през зоната.

До 1 декември на входните улици по границата на НЕЗ ще бъдат ситуирани пътни знаци, които ясно отбелязват нейния обсег. Автомобилите, чийто достъп ще е неразрешен до края на февруари 2024 година, ще могат да употребяват заобиколни направления.

Практиката за вкарва на нискоемисионни зони се постанова по целия свят от години и в над 300 града в света има сходни кръгове. Някои са много по-строги от това, което се вкарва столицата. Зоните с ниски излъчвания могат да са ефикасна мярка за подобряването на качеството на въздуха, защото посредством въвеждането им се понижават излъчванията на фини прахови частици.Те предизвикват потреблението на различни способи на напредване в централните части и повече приложимост на градския превоз. Въвеждането им цели също ограничение на тапите и основаване на по-добри условия на живот в градовете. След края на февруари, Столичната община ще осведоми жителите за резултата от НЕЗ.

Последвайте канала на
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР